De risico’s van beleggen in vastgoed

vastgoed beleggen

Wie overweegt om zijn of haar kapitaal te investeren in vastgoed, doet er verstandig aan om goed na te denken over de risico’s die in vastgoed beleggen met zich meebrengt. Beleggen is nooit risicovrij. En dat geldt dus ook voor het beleggen in vastgoed. Maar welke gevaren loop je als je met flinke bedragen in vastgoed investeren gaat? In dit artikel zetten we de grootste risico’s die je loopt voor je op een rij!

In vastgoed beleggen doe je voor een langere periode

Anders dan op de beurs of als je in cryptomunten handelt, betekent beleggen in vastgoed iets wat je doet voor de langere termijn. Je kunt niet zomaar uit een vastgoedbelegging stappen. Je kiest voor een langere periode en als je je vastgoed plotseling moet verkopen omdat je activa nodig hebt, betekent dit vaak dat je verlies maakt en een mindere prijs krijgt voor je vastgoed dan je wilt.

vastgoed beleggen

Vastgoed kan in waarde fluctueren

Vast lijkt een veilige investering. Maar net als bij het investeren in cryptogeld of in beursaandelen, kunnen ook de vastgoedprijzen (flink) schommelen. Zo kunnen de huurprijzen dalen, kan er door een veranderde woonsituatie (leegstand) ineens veel minder geld binnenkomen. Ook komt het geregeld voor dat vastgoed minder aard wordt, doordat er in de omgeving gebouwd wordt waardoor natuur verdwijnt en de woning, villa of een bedrijfspand in waarde daalt.

Voor het beleggen in vastgoed lenen beleggers vaak geld

Veel particulieren die besluiten om in vastgoed te investeren, sluiten daardoor bij de bank een ogenschijnlijk voordelige lening af. Dat lijkt slim, maar kan ook tot problemen leiden. De lening moet worden afgelost, maar als inkomsten uit de belegging, zoals huurinkomsten, blijken tegen te vallen, kunnen investeerders hierdoor in het nauw komen te zitten. Afhankelijk van het type lening of belegging, kan het zijn dat het rentebedrag over het geleende geld stijgt, waardoor je als investeerder meer kosten maakt en minder inkomsten krijgt.

Extra kosten bij verhuur van je vastgoed

Beleggen in vastgoed voor verhuur heeft nog een ander risico. Zo krijg je te maken met onderhoudskosten van je vastgoed. Koop je een pand zonder dat er een bouwkundige inspectie is uitgevoerd, dan heb je kan op verborgen gebreken en een hoop bijkomende extra kosten. Ook zul je huurpanden moeten onderhouden, wat eveneens geld kost.