Beleggen met een budget

Boekhoudpakket

Dus je wilt beginnen met beleggen in aandelen, maar je hebt niet veel startkapitaal? Laat je niet intimideren. Het is niet zo duur als je denkt om op de aandelenmarkt te komen. Het is heel goed mogelijk om te beginnen met beleggen in aandelen zonder een fortuin.

Aandelen? Wat zijn dat precies?

Wanneer een bedrijf op de beurs wordt verhandeld, heeft het publiek het recht hierin aandelen te kopen. Dit maakt ons aandeelhouders.

 Een aandeel geeft je jaarlijks recht op een deel van de winst. Dit is dividend. Daarnaast hoop een belegger dat het aandeel op een dag ook meer waard is. Als je het weer verkoopt is een andere belegger bereid er meer voor te betalen. Deze twee componenten zijn heel basaal waar men op de beurs zich mee bezig houdt.

Welke aandelen dan?

Goed, dan komt de stap om te kiezen welke aandelen je wil aanschaffen. Een simpele maar effectieve regel is om te investeren in zaken waar je verstand van hebt. Dit klinkt misschien als een vuistregel voor beginners, maar zelfs de meest succesvolle beleggers zoals Warren Buffet in de wereld houden zich nog vaak vast aan deze wijsheid.

Zoek bijvoorbeeld naar bedrijven met innovatieve ideeën, ethische principes die je deelt, of gewoon een paar bedrijven met een stabiele geschiedenis van goede prestaties. Houd er rekening mee dat een aandeel in een groot en succesvol bedrijf enkele honderden tot duizenden euro’s kan kosten.

Alles zelf doen?

Als je al een mooi spaarbedrag bij elkaar hebt en de beurs in wil stappen, heb je meer mogelijkheden. Je kunt er ook voor kiezen om je spaargeld compleet automatisch te laten beleggen door een professional. Dit heet geautomatiseerd portefeuille management in financiële termen.

Klein budget

Je maakt je misschien zorgen om met een klein budget aan de slag te gaan. Als elke cent telt, is het belangrijk dat je een goed boekhoudprogramma hebt gekozen zodat je een goed overzicht houdt.

Het klopt dat een bescheiden budget je opties op een aantal manieren kunnen beperken. Om te beginnen zijn de kosten van een aandeel zeer divers. Een aandeel in Berkshire Hathaway kost je al snel een half miljoen euro.

Daartegenover staat dat er aandelen zijn die penny stocks heten, en die worden voor minder dan een euro van de hand gedaan. Hier tussenin zitten ontelbaar veel goede en vooral betaalbare aandelen die perfect in je budget passen. En als je je aandelenportefeuille divers wil houden, waarom niet onderzoek doen naar een ETF?