De huizenprijzen blijven stijgen, kan je ooit nog wel kopen?

stressed

stressed

Allereerst wil ik dit artikel beginnen met wat achtergrondinformatie over de verschillende partijen die betrokken zijn bij het kopen van een huis, zoals een makelaar. Makelaars zijn gespecialiseerde handelaren in onroerend goed. Makelaars treden op als tussenpersonen tussen verkopers en kopers van onroerend goed (of andere soorten onroerend goed). Zij helpen hun klanten bij het kopen of verkopen van huizen door diensten te verlenen zoals het in de verkoop zetten van huizen, onderhandelen over contracten en vergemakkelijken van sluitingen. Makelaars zijn de schakel tussen jou en de verkoper van het huis, maar ze werken natuurlijk niet gratis. Makelaars rekenen een vergoeding aan zowel kopers als verkopers van woningen. Deze vergoedingen kunnen worden betaald door beide partijen, afhankelijk van de overeenkomst met hem. Soms rekent een makelaar een percentage van de opbrengst van een huis, maar is dat nog steeds acceptabel met de steeds maar stijgende huizenprijzen door de woningnood?

De woningnood in het kort

De woningnood is een betrekkelijk recent verschijnsel. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is er in Nederland bijna geen woningnood meer geweest. In de meeste jaren van 1945 tot 1970 werden er meer huizen gebouwd dan er nodig waren, waardoor er een woningoverschot ontstond. Een overschot geeft aan dat er meer huizen beschikbaar zijn dan er mensen naar op zoek zijn. Na 1980 veranderde dit echter en is het aantal huizen nauwelijks meer toegenomen. Dit resulteerde in een woningtekort, waarbij mensen op zoek zijn naar woningen maar ze niet kunnen vinden. Door de grote vraag en het geringe aanbod blijven de huizenprijzen in deze periode stijgen. Wil je een huis kopen maar heb je daar moeite mee? www.makelaarandre.nl kan jou wellicht helpen als je in de omgeving woont, zij weten precies hoe de huizenmarkt op dit moment in elkaar zit.

Toekomst voor starters

Inmiddels is het erg moeilijk geworden om een huis te kopen als je alleenstaand bent. De huizenprijzen zijn omhoog geschoten tot hoogten waar bijna niemand het zich meer kan veroorloven een huis te kopen. Daarom wonen veel jongeren tot ver in de volwassenheid nog bij hun ouders in huis. In andere landen, zoals Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, is het heel gewoon dat jongvolwassenen op zichzelf gaan wonen in een appartement of een klein huis zodra ze 18 of 19 worden. Of dat ooit nog het geval gaat worden in Nederland moet de tijd ons gaan vertellen, maar het ziet er grimmig uit voor jongeren.