Vijf tips voor gouden munten kopen

goud

Goud kopen en verkopen wordt al duizenden jaren gedaan. En daarnaast zijn gouden munten ook al duizenden jaren zeer gewild: in vroeger tijden voornamelijk omdat ze nog onderdeel waren van het betaalverkeer, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Vandaag de dag zijn gouden munten interessant om drie redenen:

goud

●       Hun historische waarde – als het een onbruik geraakte gouden munt is, of is uitgegeven op een speciale dag. Denk aan jubileummunten. Deze munten hebben een grote waarde op de verzamelaarsmarkt.

●       Hun verzamelwaarde – die kunnen zowel oude munten zijn als nieuw geslagen munten die onderdeel zijn van een speciale collectie. Vaak worden deze munten in kleine oplage geslagen, wat ze uiteraard direct interessant maakt.

●       Hun goudwaarde – deze waarde is altijd aanwezig in gouden munten, en maakt ze – buiten hun verzamelwaarde – goed verhandelbaar om hun puurheid en gehalte.

De grote aantrekkingskracht van gouden munten kopen is tegenwoordig ook te merken aan de groei van investeringen in goud. Steeds meer bedrijven, ondernemers en particulieren kiezen ervoor hun verdiende geld te investeren in gouden munten, omdat ze veel op kunnen leveren en het goud waarvan ze gemaakt zijn bijna geen waardeverlies heeft. Het vormt dus een veilige, betrouwbare manier van investeren. In dit artikel hebben wij vijf tips op een rijtje gezet die jou als beginnende investeerder in gouden munten goed op weg kunnen helpen:

1.   Stel vast wat jouw voorkeur heeft: verzamelmunten of investeringsmunten

Allereerst is het goed om vast te stellen in welke soort gouden munten je wil investeren. Het is bij het investeren namelijk belangrijk dat je zoekt naar iets dat je interesse heeft. De markt voor verzamelmunten is bijvoorbeeld enorm, maar als historische munten over het algemeen je interesse niet hebben, kan het minder leuk zijn daarin te investeren. Dan zouden juist de investeringsmunten een betere uitkomst kunnen zijn: dan ben je namelijk als eigenaar of verkoper vooral bezig met het goudgehalte.

2.   Investeer je in de korte of lange termijn?

Ook dit is een belangrijke vraag om vooraf te stellen. Wil je munten kopen, maar ze op korte termijn weer verkopen? Dan kunnen de ‘goedkopere’ 1 troy ounce munten een uitkomst zijn. Heb je wat meer te besteden, en zoek je naar een manier om voor de lange termijn te investeren? Overweeg dan om te kijken naar de kilo-munten; gouden munten met het gewicht van een kilo, en dus een hoge hoeveelheid goud. Deze investering is te vergelijken met het investeren in een goudbaar, en kan op korte (maar vooral lange) termijn veel winst opleveren.

3.   Zoek een betrouwbare verkoper of handelaar

Als je op internet kijkt naar goudhandelaren en verkopers, kom je een grote hoeveelheid websites en bedrijfjes tegen. Een groot deel hiervan is echter niet te vertrouwen. Ze stunten vaak met ‘aanbiedingen’ en prijzen, maar zijn nooit transparant over wat je uiteindelijk zult betalen. Dat doen ze zodat jij uiteindelijk veel meer betaalt dan nodig is, en zo strijken zij snel hun winst op. Belangrijk dus, om te kijken naar de geschiedenis van het bedrijf. Soms zijn goudhandelaren gekoppeld aan een juwelierszaak, bijvoorbeeld. Dit zijn de partijen die vaak wel op een integere manier handelen en dus betrouwbaar zijn.

4.   Check de actuele goudprijs

Een raadzame tip is: bekijk, nadat je een partij hebt gevonden met wie je wellicht contact op wil nemen, eerst zelf de actuele goudprijs. Deze is overal online te vinden, en wordt meestal om de paar minuten geüpdatet. Als je zelf de actuele goudprijs al in je hoofd hebt, kun je bij contact met een goudhandelaar ook eerst aan hem vragen wat de actuele goudprijs is. Een eerlijke handelaar zal altijd eerlijk zijn; en zo verkrijg jij door deze test de juiste informatie. En dan weet je meteen welke gouden munten waarde hebben voor jouw investeringsdoel.

5.   Neem persoonlijk contact op met de verkoper

Het kan in de wereld van de gouden munten soms om enorme bedragen gaan. Het is voor een groot deel dus echt een kwestie van vertrouwen. Nadat je zelf een potentiële aanbieder hebt uitgekozen, is het goed om persoonlijk contact op te nemen. Dit kan vaak telefonisch (betrouwbare bedrijven zijn meestal telefonisch bereikbaar), maar nog beter is het om naar aanleiding van het eerste contact langs te gaan bij de daadwerkelijke onderneming. Dan heb je elkaar gezien, kun je meteen de sfeer proeven en aanvoelen of je aan het juiste adres bent.

We hopen dat deze vijf tips je hebben geholpen. Gouden munten kopen is een enorme aanrader, en met dit artikel heb je een voorsprong op de rest. En om het je nog makkelijker te maken, is hier de website van een – in onze ogen – betrouwbare en eerlijke verkoper, die al sinds de jaren ‘70 actief is in Amsterdam: www.contant-inkoop-goud.nl