Hoe komt de goudprijs tot stand?

Actuele goudprijs

De actuele goudprijs schommelt natuurlijk elke dag heen en weer, want de prijs is nooit hetzelfde. Het meeste eenvoudige antwoord hier op is, is de wet van vraag en aanbod. Je hebt daar vast wel eens van gehoord, maar zo werkt het dus ook met goud. 

Als je goud wilt gaan kopen, is een prijsverhoging bij de verkopers een logische gevolg stap bij schaarste. Ze zullen er dan veel meer voor gaan vragen. Maar dat is uiteraard ook andersom zo. Zodra verkopers veel goud aanbieden zal de prijs bij een constante hoeveelheid dalen. De spotprijs voor goud, of ook wel de actuele goudprijs genoemd, kan natuurlijk worden beïnvloed door vele inputs die de vergelijking tussen vraag en aanbod kunnen beïnvloeden. Je kunt nu zelfs goud online kopen

De goudmarkt 

Ieder product beschikt over een vraag en aanbod theorie, zo ook goud en dat wordt allemaal op een bepaalde markt geregeld. De goudkoers komt tot stand op de termijnmarkt. De termijnmarkt is een plek waar handelaren contracten opstellen met mensen die goud verkopen of willen kopen. Deze markt is op maandag tot en met vrijdag 24 uur per dag geopend, want dit is een markt dat door blijft gaan. En er wordt ongeveer twee keer per dag en referentieprijs voor goud vastgelegd. Eerst werd dit nog gedaan door kleine groep goudbanken. Mensen die in de groep hoorde, kwamen dan dagelijks samen om alles te bespreken en een actuele goudprijs te bespreken. 

Actuele goudprijs

Dus… goud verkopen

Als je dus goud wilt verkopen. hou dan gewoon dagelijks de prijs in de gaten voordat je echt pas je goud gaat verkopen. En kijk wat de vraag en aanbod doet, misschien kom je er dan namelijk achter op welk moment je het beste kan verkopen en wanneer je het meeste gaat krijgen voor jouw goudstuk. Iedereen wilt immers toch zoveel mogelijk krijgen voor zijn of haar stuk goud.