De autoverzekering vergelijken, welke stappen doorloop je? 

De autoverzekering is op de markt terug te vinden in de meest uiteenlopende vormen. Wanneer je al even hebt gekeken naar de verschillende verzekeringen die er bestaan voor je auto is zoveel je ongetwijfeld wel al duidelijk geworden. Dit zorgt ervoor dat de autoverzekering vergelijken voordat je tot het afsluiten overgaat altijd interessant is. Niet alleen zal een dergelijke vergelijking je immers het verschil in premie duidelijk maken, daarnaast wordt ook meteen duidelijk op welke dekkingen je al dan niet kan rekenen. Ben jij ook van plan om een dergelijke vergelijking uit te voeren en wil je daar graag alles over te weten komen? Dan ben je hier zonder twijfel aan het juiste adres. 

Stap 1: Welke autoverzekering vind je interessant? 

Voordat je daadwerkelijk kan beginnen met de autoverzekering vergelijken spreekt het voor zich dat je jezelf een goed beeld zal willen vormen van de verschillende soorten autoverzekeringen die er bestaan. Dat niet in het minst omdat voor elke potentiële verzekeringnemer geldt dat hij of zij bepaalde specifieke eisen in gedachten heeft voor de verzekering voor diens auto. Voor de één geldt bijvoorbeeld dat alleen een WA-dekking voldoende is terwijl de ander mogelijks ook zal willen kunnen rekenen op de aanwezigheid van aanvullende dekkingen voor eigen schade.  

Omwille van bovenstaande en om ervoor te zorgen dat een autoverzekering vergelijken niet nodeloos wordt bemoeilijkt wordt het in de praktijk sterk aangeraden om ervoor te kiezen om eerst even alle eisen die je hebt op een rijtje te zetten. Wanneer je dat hebt gedaan zal je immers tot de vaststelling komen dat je op basis hiervan veel efficiënter een vergelijking uit kan voeren. Zo vind je veel eenvoudiger die ene autoverzekering die jij echt interessant vindt.  

Stap 2: Geef aan wat de specificaties zijn van je voertuig  

De uitkomst kan bij een autoverzekering vergelijken sterk verschillend zijn afhankelijk van de situatie in kwestie. Het is mede omwille van deze reden dat er niet zomaar aan iedereen kan worden aangegeven wat nu echt de meest voordelige autoverzekering is op de markt. Zaken waaronder bijvoorbeeld ook de specificaties van het voertuig oefenen daar namelijk een veel te grote invloed op uit. Het is dan ook altijd interessant wanneer je deze in de vergelijking die je wenst uit te voeren kan aangeven. Op die manier weet je namelijk zeker dat de uitkomst van de vergelijking perfect is afgestemd op jouw specifieke situatie. Het spreekt voor zich dat er ook enkel en alleen op deze manier voor kan worden gezorgd dat je niet met verrassingen wordt geconfronteerd.  

Stap 3: Kan je het gewenste eigen risico aangeven of niet?  

Ook van belang om rekening mee te houden bij een autoverzekering vergelijken is het mogelijke eigen risico dat moet aangegeven kunnen worden. Voor verzekeringen geldt dat ze in de regel altijd over een eigen risico beschikken. Hoe hoog dat eigen risico is gelegen is echter sterk afhankelijk van de situatie in kwestie. Standaard wordt dit eigen risico bepaald door de verzekeraar in kwestie. Binnen bepaalde limieten is het evenwel mogelijk om deze aan jouw wensen aan te passen. Op het eerste gezicht lijkt dat voor veel mensen helemaal niet interessant te zijn, maar dat is het wel degelijk. 

Tijdens een autoverzekering vergelijken kan zomaar duidelijk worden welke impact het eigen risico heeft op de kostprijs van de verzekering voor je voertuig. Hoe hoger het eigen risico is gelegen, des te meer je moet betalen wanneer er zich een schadegeval voordoet, maar des te lager de periodieke verzekeringspremie is gelegen. Het spreekt voor zich dat dit zeer interessant kan zijn voor mensen die voorzichtig rijden of bijvoorbeeld (ook) slechts een beperkt aantal kilometers afleggen.  

Stap 4: Let op eventuele promotietarieven in een vergelijking!  

Het spreekt voor zich dat verzekeraars er vandaag de dag alles aan doen om zo optimaal mogelijk in te zetten op het bereiken van zoveel mogelijke potentiële verzekeringnemers voor wat de autoverzekering betreft. Het is dan ook niet voor niets dat deze verzekering in de praktijk algemeen wordt bestempeld als één van de meest concurrentiële die er bestaan. Iedereen moet ervoor kiezen om minstens een WA-verzekering af te sluiten en dat weten verzekeraars natuurlijk ook.  

Omwille van bovenstaande kan het in de praktijk niet zelden voorkomen dat verzekeraars ervoor kiezen om bij een autoverzekering vergelijken uit te pakken met promotionele tarieven. Dergelijke (tijdelijke) promoties kunnen zeker interessant zijn omdat ze er natuurlijk voor zorgen dat je minder moet gaan betalen. Dit gezegd hebbende is vooral het tijdelijke karakter van dergelijke promoties een belangrijke factor om rekening mee te houden. Vergewis je dan ook zeker altijd even van de tarieven die zullen gelden wanneer deze promotie is afgelopen. Het is immers wellicht deze verzekeringspremie die je over de lange(re) termijn gaat moeten betalen.  

Stap 5: Sluit de gewenste autoverzekering af! 

Bij een autoverzekering vergelijken is het natuurlijk het uiteindelijke doel om de gewenste verzekering af te kunnen sluiten. Dat zal je dan ook finaal zonder probleem weten te realiseren. Je dient er eigenlijk alleen maar rekening mee te houden dat je de uitkomst van de vergelijking nog even grondig moet controleren. Wanneer je dat doet zal namelijk meteen duidelijk worden of de polisvoorwaarden over de hele lijn in lijn liggen met hetgeen je voor ogen had of niet. Hou er hoe dan ook wel rekening mee dat je altijd kiest voor het uitvoeren van een objectieve vergelijking. Je kan zo’n vergelijking ook uitvoeren op de website van een verzekeraar, maar dat is niet zo interessant. 

Alpina Financieel Zeker | Onbezorgd wonen, ondernemen én leven 

In ieder geval, voor heel wat mensen geldt ook vandaag de dag nog altijd dat ze teveel betalen voor de verzekering die ze voor hun auto hebben afgesloten. In het merendeel van de gevallen is dat het gevolg van het feit dat ze niet hebben gekozen voor een autoverzekering vergelijking uitvoeren. Dat is natuurlijk ongelofelijk jammer. Dit niet in het minst omdat het uitvoeren van zo’n vergelijking vandaag de dag eigenlijk bijzonder eenvoudig te noemen is. In ieder geval mag het dan ook duidelijk zijn, sluit nooit een dergelijke verzekering af zonder eerst een vergelijking uit te voeren.