Heb jij een levenstestament?
Het opstellen van een levenstestament is niet iets waar mensen zich vaak mee bezighouden. Toch is het erg belangrijk om dit wel te doen, je wilt er immers zeker van zijn dat alles goed geregeld is op het moment dat jij komt te overlijden. Een levenstestament opstellen is niet verplicht, maar het is wel aan te raden. Leg jij hier niets over vast, dan verloopt alles volgens het standaard erfrecht en het kan best zijn dat dit niet naar jouw wens is. Verdiep je er dus eens in en neem de nodige maatregelen!
Opstellen levenstestament
Veel mensen denken liever niet na over hun eigen dood, ze vinden het luguber om hier mee bezig te zijn. Maar doe je dit niet, dan blijven er veel zaken onduidelijk voor nabestaanden en dat is vervelend. Een levenstestament opstellen is iet noodzakelijk, wettelijk is er namelijk geregeld hoe bezittingen en schulden verdeeld worden. In het erfrecht zijn hier afspraken over vastgelegd en regel jij zelf niets, dan wordt de erfenis op deze manier verdeeld. Dat betekent dat er eerst gekeken wordt of jij een huwelijkspartner of geregistreerd partner hebt en kinderen. Zo ja, dan krijgen zij jouw erfenis. Daarbij is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je partner eerst alles erft en dat pas bij zijn of haar overlijden de erfenis naar de kinderen gaat. Heb jij geen levenstestament, geen partner en geen kinderen of kleinkinderen? Dan zijn jouw ouders, broers en zussen de volgenden die in aanmerking komen voor jouw erfenis. Als ook zij er niet meer zijn, dan komen je grootouders en daarna eventuele overgrootouders in aanmerking voor het ontvangen van jouw bezittingen en schulden. Vrienden en kennissen hebben dus hoe dan ook nergens recht op volgens het erfrecht. Als je wilt dat het anders gaat dan volgens het erfrecht is bepaald, dan is dit mogelijk door bij een notaris een levenstestament op te stellen.
Belangrijk document
Er zijn verschillende situaties waarin jij je voor kunt stellen dat het belangrijk is om dit te doen. Een levenstestament is bijvoorbeeld belangrijk bij de volgende situaties:
- je hebt een partner maar woont niet samen of je woont wel samen, maar zonder geregistreerd partnerschap
- je hebt kinderen de jonger dan 18 jaar zijn
- je hebt kinderen en stiefkinderen en wilt de zaken niet gelijkwaardig verdelen
Als jij niet getrouwd bent en ook geen geregistreerd partnerschap hebt, maar je wilt wel bezittingen nalaten aan jouw partner, dan kan dit alleen door middel van een levenstestament. Heb je dit niet vastgelegd, dan heeft hij of zij nergens recht op. Dit is belangrijk om in de gaten te houden! Ook belangrijk is het om vast te leggen wie de voogdij over jouw kinderen krijgt op het moment dat jij en je partner overlijden en de kinderen nog niet volwassen zijn. Hertrouw jij en krijg je stiefkinderen, maar wil je niet dat deze evenveel erfenis krijgen als jouw eigen kinderen? Ook dat kun je vast laten leggen. Denk dus eens goed na over hoe jij je erfenis zou willen verdelen en leg het vast. Om dit geldig te laten zijn, moet dit via de notaris gebeuren. Je kunt je levenstestament bijvoorbeeld op laten stellen bij Stotijn notariaat & mediation!