Erfdeel opeisen, wat nu?

Plots kom je in een situatie terecht waar je te maken krijgt met een testament dat is opgesteld door (één van) je ouders. Wat moet je nu doen en hoe ga je verder?

Keuze maken

Bij het opstellen van een erfenis kun je opgegeven worden als een erfgenaam door (één van) je ouders. Wanneer je te maken krijgt met een ongelukkige situatie waarbij (één van) je ouders komt te overlijden, moet je een keuze maken. Ga je de erfenis aanvaarden of ga je het verwerpen? Natuurlijk is het met zo een proces handig om een advocaat of juridisch adviseur op dit gebied in te schakelen, zodat ze mee kunnen kijken wat er staat aangegeven in het testament en kunnen ze je adviseren op wat voor stappen je kunt ondernemen om tot uiteindelijk een besluit te komen. Mochten er toch wat addertjes onder het gras liggen, dan kunnen zij ook nog eens stappen ondernemen waarbij ze in kunnen gaan op de executeur.

Ook kan het wel eens wat gecompliceerder zijn en kan er sprake zijn van een onterving. Is dit het geval,dan kun je een legitieme portie opeisen. In principe kunnen kinderen niet onterfd worden, dus is het verplicht dat zij een deel van de erfdeel ontvangen; vaak is dit dan de helft. Omdat je dus een portie opeist, ben je geen erfgenaam maar je eist je schuld op. Dit is dan ook de reden dat je alleen een bedrag kunt opeisen en geen aanspraak maken op spullen. Hierbij is het dus ook belangrijk dat je tijdig de stappen onderneemt die hiervoor nodig zijn, want mocht je te laat zijn dan kunnen de advocaten of de hulp die je inschakelt niet tijdig reageren en je te hulp schieten om de zaak te vorderen zodat het alsnog mogelijk is om je wettelijk erfdeel op te eisen.