Bewindvoering: wanneer is het van toepassing?

Budgetbeheer

Wanneer je om welke reden dan ook via de rechtbank te horen hebt gekregen dat je permanent of tijdelijk niet over je eigen geld mag beheren, dan kom je bij een bewindvoerder uit. Bewindvoering is een dienstverlening en een beschermende maatregel die vanuit de rechtbank wordt opgelegd. Een bewindvoerder verzorgt jouw financiën dan volledig omdat hier een bepaalde noodzaak voor is.

Wat erin gaat en wat eruit gaat

Mensen die het moeilijk vinden om zelf een budget op te stellen zijn vaak aan het leven alsof ze meer geld hebben dan ze echt hebben. Aan het einde van de maand komen ze daardoor telkens geld tekort. In sommige situaties gaan mensen dan ook geld lenen. 

Schulden terugbetalen

Wanneer je in de schulden terecht komt en het is zo erg dat je er niet meer uitkomt zonder hulp, dan kun je in de schuldsanering. Dit is een traject vanuit de overheid dat erop is gericht om uit de schulden te komen. De staat neemt jouw schulden volledig over maar daar tegenover staat dat je gedurende drie jaar onder strak bewind komt te staan met een uitkering en een verplichting om alle extra bedragen in te leveren. Iemand die in de schuldsanering zit, krijgt soms ook een bewindvoerder aangewezen. Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

Budgetbeheer

Andere situaties

Er zijn ook andere situaties waarin bewindvoering van toepassing is. Als iemand van 18 jaar of ouder niet meer goed voor een deel of het geheel van zijn geldzaken kan zorgen, kan de rechter een bewindvoerder benoemen die deze geldzaken beheert. Dat hoeft dus niet alleen te maken te hebben met schulden. 

Wat de bewindvoerder doet

Een bewindvoerder bepaalt onder andere het bedrag dat je nodig hebt voor dagelijkse boodschappen en zorgt dat je dit bedrag en niet meer tot je beschikking hebt. Daarnaast moet je grote aankopen altijd laten goedkeuren door deze persoon.